Logowanie:
Logowanie:

Gminne akcenty na V Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku

Piąta, jubileuszowa edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku odbyła się w Poznaniu w dniach 12-15 sierpnia 2011.

 

Na spacerujących po Starym Rynku czekały liczne kramy wystawców, którzy oferowali swoje wyroby – od bryndzy podhalańskiej po sery owcze z Mazur. Na festiwalowej scenie trwały pokazy szefów kuchni z najlepszych restauracji regionu, w tym restauracji Raut z Kicina, która przeprowadziła ok. 40-minutowy  pokaz. Szef Kuchni Krzysztof Janicz oraz jego pomocnik Jakub Foltyn zaprezentowali niemalże od podstaw wykonanie combra z sarny oraz kluseczek szamotulskich w koszyczku z parmezanu z dodatkiem wędzonych (na ryżu, herbacie, rodzynkach i jałowcu) buraczków i szalotek z odrobiną pesto ze szczawiu. Comber został uprzednio zamarynowany w rozmarynie, miodzie pitnym, syropie klonowym, winie, czosnku, jałowcu i pieprzu pomarańczowym, z dodatkiem specjalnego wyciągu z dziczyzny. Pokaz gotowania zgromadził liczne grono obserwatorów, a gdy przyszło do degustacji, każdy chciał spróbować przyrządzonej potrawy. Pensjonat i restauracja Raut www.raut.pl, działają na wielkopolskim rynku ponad 15 lat, realizując imprezy dla wymagających Klientów (m.in. otwarcie nowej części Starego Browaru, otwarcie salonów Porsche, imprezy dla marki Wyborowa).

 

Wieczorami na scenie królowali muzycy. Jazz i folk były dominującymi nurtami, ale coś dla siebie znaleźli również miłośnicy piosenki literackiej oraz najmłodsze grono słuchaczy, dla którego wystąpił  dziecięco – młodzieżowy zespół Valorous Wielkie Serca z Bolechowa. Zespół powstał w lutym 2010, a jego stały skład tworzy dziesięć osób w wieku 7-17 lat. Grupa wykonuje covery, jak i utwory własne również w języku angielskim i francuskim. Pomimo deszczowej aury zespół rozgrzewał atmosferę przez niemal godzinę.

 

Pierwszego dnia festiwalu gmina Czerwonak przygotowała stoisko promocyjne, na którym można było zakupić "4Czerwce", otrzymać drobne gadżety reklamowe, dowiedzieć się kim jest Flamcio oraz poznać kalendarz planowanych wydarzeń. Dla dzieci zorganizowany został konkurs „Gdzie mieszkają Ptaki Czerwonaki”, przypominający o adoptowanym przez gminę Flamingu chillijskim (zwanym potocznie Czerwonakiem) a na ekranie sceny głównej wyświetlono prezentację regionu, na którą składały się lotnicze ujęcia gminy.

 

Uczestnictwo gminy Czerwonak w Festiwalu Dobrego Smaku była trzecią akcją promocyjną okresu letniego. Warto przypomnieć, że organizowaliśmy Dzień Dziecka z Czerwonakiem w poznańskim Nowym Zoo oraz byliśmy obecni podczas XXXVI Jarmarku Świętojańskiego.

 

Daria Nowak

Wydział Rozwoju i Promocji

« poprzedni | następny »
« wróć

Aby móc korzystać z wszystkich funkcji naszego serwisu zaloguj się lub zarejestruj. Rejestracja jest całkowicie darmowa.